8 tips voor straatfotografie

Mensen wachtend op de bus, een marktkoopman, straatmuzikant of toevallige passant: allemaal onderwerpen voor straatfotografie. Het zijn registraties van het dagelijks leven. Op zichzelf zijn het meestal geen bijzondere gebeurtenissen, maar op dat moment en op die plaats kunnen het toch prachtige plaatjes opleveren. Als straatfotograaf heb je niet veel nodig. In elke stad of dorp kun je aan de slag. Onmisbaar is wel een flinke portie lef. Niet iedereen durft zijn camera op een wildvreemde te richten.

Tip 1. Durf

De eerste tip gaat dan ook over het ‘kweken’ van lef: gewoon doen is in dit geval de beste oplossing. Voor veel mensen is het best een stap om op straat te fotograferen, buiten de geijkte vakantieplaatjes dan. Maar om je eigen angsten of schaamte te lijf te gaan werkt eigenlijk maar één ding: gewoon doen! Neem je camera mee en ga aan de slag. Kies zelf waarbij je je prettiger voelt: wil je liever op bekend terrein aan de slag, waar je de omgeving en de mensen kent? Kies dan voor je eigen woonplaats. Ben je liever ‘anoniem’ en loop je liever geen bekenden tegen het lijf? Ga dan naar een andere stad!

daimon_straat1

Daimon Xanthopoulos – LUMIX GX8

Tip 2. Openlijk of stiekem

Ga je openlijk fotograferen of doe je liever een beetje ‘stiekem’? Realiseer je dat mensen zich vaak anders gaan gedragen wanneer ze weten dat ze gefotografeerd worden. Weg is je spontane moment. Aan de andere kant vinden mensen het niet fijn om heimelijk gefotografeerd te worden. Bepaal waar jij je prettig bij voelt. Het helpt wanneer je je open opstelt voor mensen: wees benaderbaar en leg uit wat je aan het doen bent. Een tip is om een visitekaartje mee te nemen. Bied mensen aan de foto gratis naar hen te sturen, dat neemt eventuele weerstand vaak weg. Willen mensen dan nog niet op de foto? Prima, dan respecteer je hun wensen.

straat_jorg_nicht

Jorg Nicht – LUMIX GX8

Tip 3. Scherp zijn

Straatfotografie vraagt om scherpte. Het unieke moment komt meestal maar een keer voorbij. Houd je camera dus in de aanslag en zorg dat je instellingen in orde zijn. Neem de omgeving in je op en let ook op details: zij kunnen je foto net dat beetje extra geven.

marco_crupi_straat

Marco Crupi – LUMIX GX8

Tip 4. Verschillende momenten

De stad leeft. ’s Ochtends vroeg worden wellicht de straten geveegd, late feestgangers gaan naar huis. In de ochtend is er een stroom mensen op weg naar het werk of naar school. Aan het einde van de dag legt deze stroom de tegengestelde route af. Overdag tref je toeristen, mensen die genieten van een dagje vrij of ouderen aan. Bedenk wat je wil fotograferen en varieer in tijdstippen. Je komt niet alleen andere mensen tegen, maar de omstandigheden veranderen ook. Een straat waar ’s ochtends vroeg bijna geen zonlicht in valt vanwege de hoge gebouwen, baadt later op de dag wellicht in het licht.

marco_crupi_straat_licht

Marco Crupi – GX8

Tip 5. Kleur /zwart-wit

Door alles wat gebeurt op straat qua mensen en kleuren kan een straatbeeld soms onrustig aan doen. Denk daarom goed na over je kleurgebruik. Heeft de foto kleur nodig of komt het beeld beter tot zijn recht in zwart-wit? De laatste optie doet het beeld rustiger ogen, het is makkelijker hoofdzaken te scheiden van bijzaken. Bovendien is de zwart-witfotografie iets vergevinggezinder bij fel zonlicht, zeker als je zomers overdag gaat fotograferen.

zwart-wit_straat_jorg_nicht

Jorg Nicht – LUMIX GX8

Tip 6. Compositie

‘Schieten vanuit de heup’ als een volleerd cowboy – alleen dan met je fototoestel. Het is een term die vaak voorbij komt in de straatfotografie. Fotograferen vanaf heuphoogte geeft een mooi overzicht van de straat. Bovendien valt het minder op dat je aan het fotograferen bent. Het vergt wel wat oefening, maar ook de missers zijn leuk om te bekijken. Je kunt je in ieder geval laten verassen door het eindresultaat..

Jonas_borg_straat

Jonas Borg – LUMIX GX7

Tip 7. Geduld

Net als bij andere disciplines binnen de fotografie vraagt een goede foto om geduld. Voel je er niet voor om direct in een drukke straat aan de slag te gaan? Zoek dan een bankje uit in de buurt en ga daar zitten. De fotogenieke momenten dienen zich vanzelf aan. Het zal je wellicht verbazen wat er allemaal langs het bankje trekt..

straat_jonas_borg

Jonas Borg – LUMIX GX80

Tip 8. Experimenteer

De straatfotografie leent zich ervoor om volop te experimenteren. Varieer in sluitertijd bijvoorbeeld, om de verschillende snelheden van het verkeer in de stad vast te leggen. Kies voor spannende composities en wissel van perspectief. Varieer, experimenteer en leer van je eigen en andermans foto’s: zo word je een goede straatfotograaf!

daimon_straat

Daimon Xanthopoulos – LUMIX GX8

 

De nieuwe LUMIX G Experience fotowedstrijd heeft als thema ‘Straatfotografie’, stuur je mooiste straatfotografie foto in en maak kans op een leuke prijs! Klik hier voor de fotowedstrijd.

 

Tags: , ,