Acht tips voor de mooiste winterfoto’s

Winter. Een prachtig seizoen om foto’s te maken. Sneeuw, ijs of een berijpt landschap – ze geven de wereld een sprookjesachtig uiterlijk en maken het alledaagse bijzonder. Op de kou kun je je kleden, dus dat is geen excuus om binnen te blijven. Voordat je erop uit trekt, is het wel verstandig met een aantal dingen rekening te houden. Een winters landschap vraagt namelijk iets extra’s – van jou en je camera. Met deze tips kom je beslagen ten ijs!

 

1

Groot voordeel van de winter is dat je minder vroeg je bed uit hoeft om te profiteren van de mooie lichtomstandigheden tijdens het blauwe en gouden uurtje. Tijdens het blauwe uurtje, ongeveer een uur voor zonsopkomst, krijgt de hemel een helder blauwe kleur. Het gouden uurtje, dat hierop volgt, wordt gekenmerkt door warm licht, dat zorgt voor een gouden gloed. De zon staat dan laag aan de horizon. Via de website Golden Hour kun je opzoeken hoe laat het gouden uurtje plaatsvindt. Dan loop je niet het risico om te laat te komen. Het gouden en blauwe uurtje beginnen in de winter al aan het einde van de middag. Profiteren van dit mooie licht na een lange werkdag zit er daarom in de vroege wintermaanden niet in.

 

2

Mooie sneeuwfoto’s maken kan best lastig zijn. Je camera kan namelijk een beetje in de war raken van al dat wit. Fotografeer je in de automatische stand, dan kunnen je foto’s grauw worden. Sneeuwlandschappen, of andere onderwerpen met veel lichte tinten kunnen een belichtingsmeter doen denken dat de foto onderbelicht moet worden. Vanwege het gereflecteerde licht denkt de meter dat het een heldere dag is, in plaats van een helder onderwerp. Zou je afgaan op de bevindingen van je lichtmeter, dan wordt je foto grijs en vlak. Door de foto 1 of 2 stops over te belichten, komt deze weer tot leven. Mocht het ‘in het veld’ niet lukken om de instellingen op orde te krijgen, dan kun je achteraf thuis achter de pc de kleuren verbeteren. Het resultaat is het best wanneer je fotografeert in RAW.

_1000982

 

3

In de kou verliezen batterijen sneller hun energie. Zorg er dus voor dat je voldoende reservebatterijen meeneemt, om te voorkomen dat je fototrip korter duurt dan gepland. De accu’s of batterijen kun je het best op een beetje warme plek bewaren. In je broekzak bijvoorbeeld, of in de zak van een vest.

 

4

Koukleumen komt een succesvolle en vooral plezierige fototrip niet ten goede. Kleed je dus warm aan! Het liefst in laagjes, zodat je wanneer je het warm hebt iets uit kunt trekken. Thermokleding is ideaal, evenals een skibroek – daar blijf je lekker warm in. Loop je stukken door de sneeuw? Zorg dan voor waterdichte schoenen of laarzen (met voldoende profiel!). Houd je hoofd warm met een muts, pet of oorwarmers. Handschoenen zijn ook geen overbodige luxe, ze maken het bedienen van de camera alleen een beetje lastig. Dunne handschoenen waarbij dat wel lukt met een dik paar er overheen is een optie, evenals handschoenen waarbij de vingers vrij blijven. Een andere tip, is het dragen van speciale vishandschoenen – deze zijn warm en waterdicht en ze zouden het bedienen van de knopjes niet onmogelijk maken.

_1050908

 

5

Onder winterse omstandigheden hebben dieren meer moeite om hun voedsel te vinden. Dit betekent enerzijds dat ze er meer en langer op uit moeten om hun voedsel bij elkaar te scharrelen. Andere dieren gebruiken juist zo min mogelijk energie, en gaan soms zelfs in winterslaap. Voor de fotograaf zijn de foeragerende dieren een uitkomst. Zorg er wel voor dat je voldoende afstand houdt van de dieren. Kom je te dichtbij, dan zet je het dier aan tot vluchten, waarmee het extra energie verspilt. Een telelens is dus een must. Let daarnaast goed op hoe het dier op je aanwezigheid reageert. Houd je stil of neem meer afstand wanneer je merkt dat het dier onrustig wordt.

 

6

Dieren die moeten zoeken naar voedsel, dat biedt kansen voor de fotograaf. Het fotograferen van tuinvogels is een stuk makkelijker met een aantal voederplekken in de tuin. Een goede schuilplek is daarbij wel handig. Vanachter het raam zijn de vogels vaak ontelbaar, maar ze zijn snel gevlogen wanneer je naar buiten gaat. Fotograferen vanuit een schuurtje of een open raam werkt daarom het best. Kies voor een kleine scherptediepte, zodat je niet kunt zien dat de foto in je tuin is gemaakt. Vind je tuinvogels niet uitdagend genoeg? In de wintermaanden trekken roofvogels vanuit het noorden naar ons land, om hier te overwinteren. Buizerds tref je bijvoorbeeld vaak aan op paaltjes langs de (snel)weg. De kale bomen geven vogels geen kans om zich te verschuilen in het bladerdek, dus kijk eens wat vaker omhoog, wie weet wat je aantreft. In verschillende natuurgebieden tref je bovendien schuilhutten, waarin je ongezien en zonder ze te verstoren, vogels kunt begluren.

_1050673

7

Meer op mensen dan op de natuur gericht? Sneeuw- en ijspret zijn dankbare onderwerpen om vast te leggen. Bij een pak sneeuw is er niets leukers dan sleetje rijden. In een woonwijk of in het bos, of wellicht is er in de buurt een heuveltje waar je heerlijk vanaf kunt glijden. Kinderen met kleurrijke winterkleding die met een grote glimlach de berg af roetsjen – dat levert mooie plaatjes op. Vanwege de snelheid moet je voor een scherp beeld de sluitertijd verkorten. Meer op mensen dan op de natuur gericht? Sneeuw- en ijspret zijn dankbare onderwerpen om vast te leggen. Bij een pak sneeuw is er niets leukers dan sleetje rijden. In een woonwijk of in het bos, of wellicht is er in de buurt een heuveltje waar je heerlijk vanaf kunt glijden. Kinderen met kleurrijke winterkleding die met een grote glimlach de berg af roetsjen – dat levert mooie plaatjes op. Vanwege de snelheid moet je voor een scherp beeld de sluitertijd verkorten. Of kies voor de 4K Photo functie die op een aantal nieuwere LUMIX camera’s zit, met deze functie maak je een video in 4K en kun je ieder frame opslaan als hoge resolutie JPG. Hierdoor mis je nooit meer het perfecte moment.

 

8

Je bent natuurlijk erg voorzichtig met je camera, daarom hebben we ook nog deze tip. Ben je buiten geweest met je camera en ga je daarna binnen verder met fotograferen? Haal ‘m niet direct uit de tas, maar laat ‘m even op temperatuur komen. Anders heb je grote kans op condens op je lens.

 

 

 

 

 

 

Tags: , , ,