Sportfotografie

expert-advice-camera-header_July

De komende tijd staat in het teken van de Olympische Spelen en wat is er toepasselijker dan het thema sport? LUMIX ambassadeur Ian Cook geeft je in dit artikel een aantal tips voor het maken van de mooiste sport foto’s. 

2016 is het jaar van de ultieme sportzomer met prachtige evenementen zoals het Europees Kampioenschap voetbal (waar wij helaas het Nederlands Elftal hebben moeten missen), Wimbledon, de Tour de France en natuurlijk de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Daarom kunnen we met de LUMIX G Experience niet achter blijven en gaan we ons de komende weken richten op sportfotografie. LUMIX Ambassadeur Ian Cook geeft je een aantal tips over sportfotografie maar eerst vertelt hij iets meer over zichzelf.

 

Hi! Ik ben Ian Cook en ik ga jullie wat meer vertellen over mijn achtergrond in fotografie. Ik ben een senior fotograaf bij CameraSport in Leicester en ik heb het geluk gehad dat ik vele mooie sportevenementen heb mogen fotograferen, zoals de Olympische Spelen in Londen 2012, de Commonwealth Games 2014, de Champions League Finales van 2014 en 2016, tweemaal de Ryder Cup Golf, het WK Rugby van afgelopen jaar en daarnaast ben ik een officiële Premier League fotograaf.

Ik gebruik al ruim twee jaar LUMIX G camera’s naast de DSLR’s die ik al in bezit had. Een aantal van mijn beste foto’s heb ik gemaakt met een LUMIX G door de functies die ik simpelweg niet had gehad wanneer ik met een DSLR de foto had gemaakt. Bijvoorbeeld de Stille sluiter, Wi-Fi verbinding met mijn smartphone, de in-body stabilisatie en de 4K Photo functie.

P1000208-1

Vooral de 4K Photo functie heeft de manier waarop we denken over fotografie veranderd. Met 30fps (dat zijn dus 30 beelden om uit te kiezen van een enkel 4K Photo shot) in plaats van de 10 tot 14 die je maximaal krijgt met een professionele DSLR. Het heeft de manier waarop wij als professionele sportfotografen ons beroep beoefenen veranderd, er is geen excuus meer om dat perfecte shot te missen!

4K heeft dus een nieuw element gebracht voor het vastleggen van snelle actie beelden en het drama van de sport. Veel mensen zeggen tegen mij dat ze een fotograaf zijn en geen videograaf, maar dan antwoord ik: “Ik ook! Ik heb totaal geen verstand van het opnemen van video.” Als fotograaf moet je nog steeds je camera instellen om een enkel beeld te maken en om dat ene beeld te bevriezen, zoals je normaal gesproken ook doet. 4K Photo geeft je gewoon vele extra’s die je kunt gebruiken om de ultieme foto te maken.

Want wat zou een old-school fotograaf zeggen, die nog analoog zijn foto’s maakt, over de huidige moderne digitale camera technologie? De technische voordelen zoals 4K Photo geven je nog meer kans om een mooie foto te maken en wanneer je dat professioneel doet, moet je mee met de technologie. Maar genoeg over de camera, laten we het over sportfotografie gaan hebben!

P1020315

De camera instellingen die gebruikt zijn voor deze foto:

 • LUMIX DMC-GX8 camera
 • Sluitertijd 1/200 sec
 • Focal length 8.0 mm (in 35mm: 16.0 mm)
 • LUMIX G FISHEYE 8/F3.5
 • ISO 200
 • f/14

Wanneer ik op een evenement ben, kijk ik altijd eerst naar de beste locatie voor de achtergrond. Ik zoek naar de meest neutrale achtergrond zodat de atleet er echt goed uitkomt. Vooraf je huiswerk doen over de locatie is daarom cruciaal. Is dit evenement eerder op deze locatie gehouden? Wat gebeurde er de vorige keer en waar? Wat is waarschijnlijk de beste locatie voor de actie? Bekijk ook de weersvoorspellingen wanneer het een evenement is dat buiten plaats vindt of kijk naar de belichting wanneer het binnen plaats vindt. Het is belangrijk om vast te stellen waar je jezelf en de camera wilt positioneren.

P1470383

De camera instellingen die gebruikt zijn voor deze foto:

 • LUMIX DMC-GH4 camera
 • Sluitertijd 1/2000 sec
 • Focal length 68.0 mm (in 35mm: 177.0 mm)
 • LUMIX G VARIO 35-100/F2.8
 • ISO 400
 • f/14

Vervolgens is het belangrijk om je beste lens te kiezen. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een f2.8 lens te gebruiken, als je deze wel hebt dan is dat perfect maar zo niet, niet getreurd! Je kunt nog steeds een te gekke foto maken! Als je lenzen hebt die een breed diafragma bereik heeft, dan zou ik de camera op ‘Shutter Priority Mode’ zetten. Op deze manier kun je de sluitertijden gebruiken die je nodig hebt om het beeld te bevriezen. De algemene regel met betrekking tot de sluitertijd is om niet lager te gaan dan 1/1000 sec. De enige uitzondering hierbij is wanneer je bewegende voertuigen fotografeert zoals auto’s en motoren, of wanneer je een beeld wilt ‘pannen’. Voor meer informatie over het fotograferen van beweging, bekijk dit artikel.

P1940432

De camera instellingen die gebruikt zijn voor deze foto:

 • LUMIX DMC-GH4 camera
 • Sluitertijd 1/320 sec
 • Focal length 68.0 mm (in 35mm: 177.0 mm)
 • LUMIX G FISHEYE 8/F3.5
 • ISO 500
 • f/4.0

Andere technische overwegingen zijn om een tripod te gebruiken of niet (en of je de camera gaat opstellen, dan komt de smartphone connectie zeer van pas). Ik hou erg van horizonnen in mijn foto’s en mijn tip is dan ook om de horizon recht te houden en niet in een hoek. Onthoud goed wat precies je onderwerp is van je opname, sportfotografie is vaak gericht op een enkele actie, probeer deze actie eruit te laten springen! We bieden geen visuele serie aan maar we willen met één enkel beeld de aandacht van de kijken vangen.

Een laatste punt om mee te nemen wanneer je sport fotografeert, is dat het niet altijd gaat om de actie zelf maar soms is juist de emotie die loskomt het belangrijkste om vast te leggen. Bijvoorbeeld de reactie van het publiek wanneer hun team een doelpunt maakt of juist het verdriet en de teleurstelling van het publiek wanneer hun team verliest. Dit soort beelden kunnen net zo krachtig zijn als een vastgelegd beeld van een sporter in actie.

Golf - Day 2 - Celebrity Cup 2015 - Sunday 5th July 2015 - Celtic Manor Resort - Newport

De camera instellingen die gebruikt zijn voor deze foto:

 • LUMIX DMC-GH4 camera
 • Shutter Speed 1/3200 sec
 • Focal length 12.0 mm (in 35mm: 24.0 mm)
 • LUMIX G VARIO 12-35/F2.8
 • ISO 800
 • f/4.5

 

Nieuwe fotowedstrijd

Omdat het grootste sportevenement van de wereld bijna van start gaat, kan het ook niet anders dan dat de nieuwe fotowedstrijd als thema Sport heeft! Daarbij vind ik het erg leuk om te vermelden dan ik als jury zal fungeren, hou dus de punten die ik hierboven heb genoemd goed in de gaten bij het maken van sportfoto’s! Maar het belangrijkste is natuurlijk om veel plezier te hebben, want daar draait fotografie (en sport) uiteindelijk om: het maken en vastleggen van mooie herinneringen en hier steeds beter in worden!

Succes met de fotowedstrijd en ik kijk uit naar jullie inzendingen!

Ian.

KLIK HIER VOOR DE FOTOWEDSTRIJD

Volg Ian Cook op Twitter en Instagram