Tips & Tricks

Met een aantal korte Tips & Tricks laten we zien hoe je je LUMIX camera optimaal kunt gebruiken.

Lichtgevoeligheid / ISO

Voor het digitale fotografie tijdperk was het noodzakelijk om de juiste soort film te kiezen voor de foto’s die je van plan was te maken. Het was afhankelijk van de hoeveelheid licht die er op de locatie aanwezig was en daarom moest je een keuze maken hoe lichtgevoelig je film moest zijn. Fotografische film had een waardering volgens de snelheid waarop de film licht kon absorberen die ASA genoemd werd, naar de American Standards Association. Toen de American Standards Association (ASA) werd vervangen door de International Organization for Standardization, werd er als licht/snelheid referentie voor ISO gekozen (naar het Griekse woord īsos wat gelijk betekent).

Matrix-Control-copy-1000x1335

De ISO functie knop

ISO-Setting-Display-160-640x480

Je kunt een automatische ISO waarde of een vaste ISO waarde selecteren.

Filmmateriaal werd beoordeeld op een schaal van 25 (lage gevoeligheid) tot 3200 (hoge gevoeligheid) Een fotoshoot in zeer helder licht heeft de laagste gevoeligheid film nodig, zodat een groot diafragma gebruikt kon worden zonder het gevaar te lopen van overmatige blootstelling aan licht. In situaties met weinig licht, werd hoog gevoelige film gebruikt voor snelle sluitertijden om te voorkomen dat de foto onscherp werd.

Toen de digitale camera de film overbodig maakte en de beeldsensor de plek van de film overnam, kon de lichtgevoeligheid elektronisch gecontroleerd worden. Hierdoor werd de ISO instelling zeer flexibel omdat het eenvoudig werd om per foto de ISO waarde te veranderen.

De ISO instellingen hebben invloed op het diafragma en de sluitertijd waarden. Hierdoor is het een belangrijk onderdeel van de ‘belichtings-driehoek’: de correlatie tussen de drie instellingen. Alle LUMIX camera’s hebben een Auto-ISO functie die de ISO waarden aanpast op het lichtniveau van dat moment. Iedere stap omhoog in de ISO waarde verhoogt de gevoeligheid van de sensor, waardoor de benodigde hoeveelheid licht vermindert. Daardoor is een hogere ISO waarde erg handig wanneer je op locaties of omstandigheden met weinig licht fotografeert en snelle sluitertijden nodig zijn.

Wanneer gebruik je een hoge ISO waarde?

Zoals hiervoor aangegeven, de optie om de lichtgevoeligheid van de sensor te verhogen maakt je flexibeler met de sluitertijd. Wanneer je fotografeert met weinig licht, zal de sluitertijd langer moeten zijn om meer licht te vangen. Een nadeel hiervan is dat de kans op ruis toeneemt en wanneer het onderwerp dat je wilt fotograferen beweegt, bewogen is. Daarom raden wij altijd het gebruik van een tripod aan bij het nemen van foto’s met lange sluitertijd. Daarnaast maakt een hogere ISO het mogelijk om een snellere sluitertijd te gebruiken, waarbij de kans op beweging in de foto afneemt.

Bekijk het volgende voorbeeld van de klepel van de klok.

ISO-160-Pendulum-640x853

ISO 160 = 1/6 sec. sluitertijd

ISO-3200-Pendulum-640x853

ISO 3200 = 1/100 sec. sluitertijd

De eerste foto laat de beweging van de klepel zien doordat er een lage ISO waarde en langzame sluitertijd gebruikt is. Dit effect zal in sommige situaties prima werken.

De tweede foto is veel scherper dan het eerste voorbeeld. Er is geen beweging in de foto te zien doordat er een hogere ISO waarde is gebruikt en daardoor was het mogelijk om een veel snellere sluitertijd te gebruiken.

Welk effect heeft gevoeligheid op de kwaliteit van de foto?

De beste foto kwaliteit is mogelijk wanneer de gevoeligheid van de camera is afgesteld op normale, lage waarden (ISO 100 – 200), en wanneer er genoeg licht op de sensor valt. Maar wanneer de sensor veel harder moet werken bij hogere ISO waarden (slechte lichtomstandigheden), kan er ruis ontstaan. Ruis op digitale foto’s bestaat uit spikkeltjes die de foto onscherp maken. Het lijkt een beetje op het luisteren van muziek, hoe harder je de muziek zet des te meer ruis komt er in het geluid. Toch zijn er veel mensen dit geluid juist weer erg mooi vinden, kijk naar de populariteit van de grammofoonplaat. Zo is het ook met ruis op foto’s, soms geeft het net wat meer sfeer of een creatieve touch aan de foto.

De volgende foto die Daimon Xanthopoulos maakte tijdens een volle maan ceremonie is daar een mooi voorbeeld van. Hij zegt over deze foto:

“Ik heb de ruisonderdrukking op laag gezet om zo de mooie korrel te behouden die de sfeer van nacht versterkt. Hier zie je ook het voordeel van een dubbele stabilisatie en het voordeel van het gebruik van een wijde lens. Ik steun de camera op de grond (door het scherm uit te klappen) waardoor je met zo’n lange sluitertijd kan fotograferen en tegelijkertijd de sfeer van het licht gepakt kan worden.”

daimon

Foto door Daimon Xanthopoulos – LUMIX GX8 – 12-35mm Lens – Diafragma f2.8 – ISO 1600 – Sluitertijd 0.6 sec

Naar mate de ISO waarde hoger wordt, des te meer de kans op ruis toeneemt. Klik op de volgende foto’s en zie hoe de ruis toeneemt naar mate de ISO ook hoger wordt. De foto’s zijn gemaakt met ISO 800, ISO 1600, ISO 3200 en ISO 6400.

ISO 800

ISO 800

ISO-1600

ISO 1600

ISO 3200

ISO 3200

ISO-6400

ISO 6400

Het beste advies is om gewend te raken aan de limieten van je camera door het testen en proberen van de verschillende ISO instellingen. Op deze manier leer je vanzelf welke ruis niveaus voor welke situaties toelaatbaar zijn en welke sfeer je aan de beelden wilt toevoegen.

Het voordeel van LUMIX

LUMIX G camera’s beschikken niet alleen over de ‘Auto ISO’ functie, die de ISO automatisch aanpast aan de lichtomstandigheid, maar ook over ‘Intelligent ISO’. Deze functie detecteert de beweging van een bepaald onderwerp en past automatisch de ISO aan om deze beweging uit te sluiten. Daarbij heb je de optie om de ISO te beperken zodat, wanneer je in Auto mode fotografeert, de ISO nooit hoger wordt dan je hebt ingesteld. Hierdoor kun je zelf bepalen hoeveel ruis je toelaatbaar vindt op je foto.

De Venus Engine Processor van Panasonic is gemaakt om beelden zo waarheidsgetrouw mogelijk weer te geven. De randomfilter van de beeldprocessor neemt zoveel mogelijk ongewenste ruis in het beeld weg, waardoor er natuurlijkere beelden ontstaan. De diafragmafilter verwerkt de kleinste details, zoals haar en huidskleur, bij een hogere frequentie. Dit zorgt ervoor dat foto’s en video’s worden voorzien van de meest subtiele nuances. De Venus Engine speelt ook een belangrijke rol bij de kleurweergave.

Advies instellingen per situatie:

ISO 50-100. Geschikt voor goed verlichte situaties zoals buiten op een zonnige dag.

ISO 200. Perfect voor wanneer het bewolkt is.

ISO 400 t/m 800. Deze instellingen zijn prima wanneer het een situatie in matig licht is.

ISO 1600 en hoger. Deze instellingen zijn geschikt voor binnen fotografie of voor nachtfotografie. Ook is dit handig voor sportfotografie aangezien de sluitertijden heel snel kunnen zijn. Deze hoge ISO waarde geeft wel de meeste kans op ruis.

Wat is witbalans?

Heb je je ooit afgevraagd waarom foto’s geel lijken binnenshuis? Of waarom de foto met behulp van de flitser blauw lijkt? Dit is het gevolg van een verkeerde witbalans.

Witbalans is, simpel gezegd, het aanpassen van kleuren zodat het beeld er natuurlijker uitziet. We passen de kleuren aan om de foto er zo uit te laten zien zoals we dat met het oog hebben ervaren. Lichtbronnen zoals de zon, lampen en andere soorten verlichting laten niet de puur witte kleur zien maar hebben een bepaalde kleurtemperatuur. Onze hersenen passen de kleurtemperatuur vanzelf aan dus we nemen de juiste kleur wel op, waardoor een vel wit papier binnen net zo wit is als buiten. Maar wanneer je binnenshuis een foto neemt van dit vel papier en deze naast de foto houdt die je buitenshuis van dit vel papier hebt gemaakt, kun je direct de verschillen zien.

In het voorbeeld hieronder kun je goed de verschillen zien:

voorbeeld1

Hier is de witbalans niet juist ingesteld. Dit is te zien aan de blauwe gloed.

voorbeeld2

Hier is de witbalans wel goed ingesteld, met als resultaat een foto waarop de kleuren heel realistisch zijn weergegeven.

 

Hoe kun je zorgen dat de witbalans goed is ingesteld?

Met de automatische witbalans functie op de verschillende LUMIX camera’s stelt de camera de witbalans vanzelf in op basis van het focuspunt. Maar je kunt de witbalans ook instellen naar je persoonlijke voorkeur via het WB menu, zet de instellingen bijvoorbeeld op daglicht, bewolkt of schaduw om de situatie te kiezen die van toepassing is.

camera1

Je kunt de camera ook helemaal persoonlijk instellen, hier adviseren wij een grijskaart voor. Dit is een kaart met precies 18% grijs die ervoor zorgt dat alle kleuren de juiste witbalans hebben. Bij manuele instellingen kies je ‘Select White Set’, deze stel je in op de grijskaart en klik op ‘set’. Nu zal de camera de instellingen onthouden en dezelfde witbalans. Deze manier werkt perfect wanneer je binnen fotografeert, maar let op: wanneer je buiten fotografeert is het licht zeer veranderlijk. Zorg er dus voor dat je regelmatig de witbalans bijstelt.

Sluitertijd – een introductie

Wat is een sluiter?

Een sluiter is als een gordijn in de camera, één van de elementen die de hoeveelheid licht die door de lens naar binnen komt beheerst. Als je het gordijn sluit dan wordt het licht geblokkeerd, net als bij een raam. Zonder licht kan er geen foto worden gemaakt. Het openen van de sluiter laat het licht toe op de sensor en deze korte opening wordt de sluitertijd genoemd.

De auto-functie van de LUMIX camera, of jijzelf natuurlijk, kan bepalen hoelang de sluiter wordt geopend door het instellen van de sluitertijd. De schaal van de sluitertijd wordt gepresenteerd in seconden en fracties van een seconde, bijvoorbeeld 2 seconden, 1 seconde, 1/2, 1/4, 8(= 1/8), 15 (=1/15), 30, 60, 125, 250, 500 enz. De snelheid, of de hoeveelheid tijd dat de sluiter is geopend, bepaalt twee dingen in de foto: hoe helder of donker de foto zal zijn en de positie van het onderwerp dat is vastgelegd.

De lichtgevoelige cellen op de beeldsensor zetten op ongelooflijke snelheid het geabsorbeerde licht om in elektronische signalen. Maar als de sluiter niet lang genoeg open is, wordt er onvoldoende licht geabsorbeerd en zal de foto te donker zijn. Dit noemen we onderbelichting:

water123

Daar tegenover staat dan weer dat als de sluiter te lang open staat, er teveel licht geabsorbeerd wordt waardoor de foto overbelicht wordt:

water1234

Maar als we de snelheid van de sluiter correct regelen, zal de foto perfect belicht zijn. Niet te donker en niet te licht.

water12345

Motion Blur

Zolang het onderwerp tijdens de sluiter niet beweegt, zal het beeld mooi en scherp worden vastgelegd op één positie op de sensor. Echter, wanneer de camera of het onderwerp beweegt, zal het beeld worden vastgelegd met beweging, wat resulteert in een blur (waas). Het effect dat dan ontstaat wordt ‘Motion Blur’ genoemd.

De twee foto’s hieronder hebben hetzelfde onderwerp en dezelfde hoek, maar door het gebruik van verschillende sluitertijden is goed het verschil te zien tussen het gebruik van een korte sluitertijd en een lange sluitertijd. De korte sluitertijd is goed te zien in de linker foto, de individuele druppels zijn goed te zien. Terwijl de foto met de langere sluitertijd het water een zijdezacht wazig effect geeft.

water123456

Sluitertijd: 1/250 sec

water1234567

Sluitertijd: 1/4 sec

Welke sluitertijd moet ik gebruiken?

Dat is een hele goede vraag! Het hangt natuurlijk af van het onderwerp van de foto en het effect dat je voor ogen hebt. Er is wel een goede tip die je kunt hanteren om blur te voorkomen.

Selecteer een sluitertijd die minimaal gelijk staat aan de brandpuntsafstand van de lens. Dit betekent dat wanneer je een foto maakt op 100mm afstand, de sluitertijd op minimaal 1/100 sec zet, bij 250mm = 1/250 sec etc. Als je foto’s wilt maken met een langere sluitertijd, heb je een zeer stabiele hand nodig of misschien beter: een tripod.

Voor creatieve foto’s bepaald de snelheid of je een scherp ‘bevroren moment’ wilt vastleggen zoals dit:

water12345678

Pacu Jawi koerace in Sumatra, sluitertijd = 1/1000 sec.

Of je kun kiezen voor een lange sluitertijd, zoals dit:

water123456789

Een passerende bus bij The Randolph Hotel in Oxford, sluitertijd = 20 sec.

In sommige gevallen wil je zelfs een langere sluitertijd dan 60 seconden proberen, zoals dit voorbeeld van passerende auto’s waardoor je een mooie lijn met lichten krijgt.

water1234567890

Diafragma – wat is het eigenlijk?

In de fotografie staat Diafragma voor het mechanisme in de lens dat de hoeveelheid licht dat door de lens valt controleert. Veranderingen in het diafragma samen met veranderingen in de sluitertijd worden gebruikt om de hoeveelheid licht dat door de lens en op de sensor valt te regelen. De lens diafragma wordt ook wel de iris genoemd omdat het net zo werkt als de iris van een oog (het gekleurde gedeelte regelt de hoeveelheid licht dat door de pupil naar binnen komt).

aperture-f-value

Dit voorbeeld laat de grootste diafragma zien die ervoor zorgt dat er een maximale hoeveelheid licht door de lens komt. Omdat de diafragma aangepast kan worden, is het belangrijk om te weten op welke stand hij staat. Iedere stand heeft een ‘f waarde/nummer’ gekregen dat overeenkomt met de diameter van de opening en de hoeveelheid licht dat er door valt.

Een lens kan bijvoorbeeld een bereik hebben van f1.2 (de grootste diafragma: maximale hoeveelheid licht) tot f22 (smalst mogelijke diafragma: minimale hoeveelheid licht). Zoals in het bovenstaande voorbeeld: f1.2, f1.4, f2, f2.8, f4, f5.6, f8, f11, f16, f22.

De grootte van de diafragma heeft een direct effect op de scherptediepte.  Een groot diafragma (lage/kleine  f waarde/nummer) zorgt voor weinig scherptediepte, terwijl een klein diafragma (hoge/grote  f waarde/nummer) zorgt veel  scherptediepte.

Het effect van diafragma op de scherptediepte van een foto

De eerste foto in het voorbeeld hieronder is genomen met een groot diafragma, dit resulteert in een ondiepe scherptediepte. Het focuspunt is ingesteld op het gezicht van het model, dus alleen zij is scherp in de foto terwijl de rest van het beeld onscherp is.

In de tweede foto is een klein diafragma gebruikt en dit geeft een meer scherptediepte. Het focuspunt is hetzelfde, maar zowel het model als de rest van de foto is in focus. Hier kun je zien dat een juist gebruik van de diafragma voor zeer creatieve foto’s kan zorgen.

Foto’s met een onscherpe achtergrond (weinig scherptediepte) zijn populair voor portretfoto’s en tijdschrift covers, want het zorgt ervoor dat het onderwerp zich afzet tegen de omgeving.

shallow-depth

Hoe kun je eenvoudig de diafragma instellen?

Als je wilt experimenteren met de diafragma maar nog niet helemaal zeker bent hoe het werkt?

Geen probleem, oefening baart kunst en met de semi-automatische diafragma functie op de ‘A’ van de LUMIX camera kun je prima oefenen. Met deze instelling kun je naar voorkeur een ‘f-waarde’ instellen waarop de camera automatisch een sluitertijd en ISO (lichtgevoeligheid) kiest. Wanneer je hiermee begint is het nuttig om te noteren welke waarden de camera kiest, zodat je kunt werken naar volledige handmatige bediening.

Diafragma3 Diafragma4

Het LUMIX voordeel

LUMIX G-modellen zijn voorzien van een zeer eenvoudige manier om te experimenteren met diafragma en scherptediepte. De Intelligent Auto (iA) functie biedt een schuifregelaar op het touch-screen, die het effect van het veranderen van de focus van diep naar ondiep direct op het scherm laat zien voordat u de opname maakt.

4K-Photo gebruiken

Tot nu toe hing het maken van een supersnelle actiefoto af van bliksemsnelle reflexen, nauwkeurige timing en een reeks opnames op hoge snelheid met een zeer snelle camera. Dankzij de nieuwe 4K-Photo functie op o.a. de LUMIX G7 wordt het vastleggen van die speciale momenten een heel stuk makkelijker.

4K-image

Er zijn vier manieren om 8-megapixel foto’s met hoge resolutie te maken. Je kunt dus de methode kiezen die het beste bij jouw stijl en opnamesituatie past.

 1. 4K-Photo – selecteer een enkel frame 4K-video en converteer dat in de camera naar een 8 MP foto.
 2. 4K Burst – maak burstopnames met 30 frames per seconde van het moment dat je de sluiterknop indrukt tot het moment dat je hem loslaat.*
 3. 4K Burst S/S (Start/Stop) – druk de sluiterknop in om een lange reeks UHD-video op te nemen met 30 frames per seconde en druk hem nogmaals in om te stoppen.*
 4. 4K Pre-burst – maak 60 foto’s in een burst van 2 seconden, één seconde nadat de sluiterknop is ingedrukt en één seconde voordat de sluiterknop wordt ingedrukt.

*Maximale continue opnameduur = 29 min 59 sec.

We gaan de methode die voor elke modus nodig is eens nader bekijken, met het voorbeeld van de G7:

4K-Photo kan worden gebruikt als je graag UHD-video-opnames maakt en de mogelijkheid wilt hebben om af en toe een foto uit de filmbeelden te halen. Stel op de camera in de instellingen voor video-opnames de optie ‘Rec Format’ (Opname-indeling) in op MP4 en ‘Rec Quality’ (Opnamekwaliteit) op 4K 24P of 25P. De video wordt dan opgenomen in MP4-video-indeling met een resolutie van 3840 x 2160 pixels en een beeldverhouding van 16:9 met AAC-audio voor geluid van topkwaliteit.

mp4-1 mp4-2

Stel voordat je gaat filmen in het menu voor bewegende beelden de opnameopties voor 4K-video in.

Zet de draaiknop voor de opnamemodus in een andere positie dan ‘Panorama’ en begin met opnemen door de speciale rode ‘Video-opnameknop’ in te drukken. Stop met filmen door dezelfde knop nogmaals in te drukken.

shooting-mode
Selecteer de gewenste opnamemodus
video-record
Druk op de ‘Video-opnameknop’ om te
starten en te stoppen

 

Stel de modusknop in op Handmatige video-modus als je tijdens het filmen handmatige controle wilt hebben over de sluitertijd en het diafragma. In deze stand kan zowel de ‘Video-opnameknop’ als de sluiterknop worden gebruikt om het filmen te starten en te stoppen.

Zodra de opname is voltooid, controleer je de video en gebruik je de afspeelknoppen (ofwel op de matrixdraaiknop of op het touch screen) om de film op een geschikt frame te pauzeren en dat uit te snijden. Druk op de knop ‘Photo Select’ (Fotokeuze). Je krijgt dan de mogelijkheid om het beeld op te slaan als JPEG.

exact-frame

Afspelen en pauzeren op het exacte frame

phote-select

Druk op het fotokeuzepictogram en kies Opslaan

Alle drie de burstmodi in 4K-foto kunnen worden geopend door de nieuwe Drive Mode-draaiknop in te stellen op de positie 4K-multi. Elk van deze drie modi kan worden geactiveerd door ‘4K-FOTO’ te kiezen in het opnamemenu en de gewenste modus te selecteren.

Alle opties voor de beeldverhouding zijn beschikbaar voorafgaand aan de opnames, net als alle P/A/S/M-belichtingsmodi en creatieve effecten, met uitzondering van Panorama. Elektronische sluiter is automatisch geselecteerd en bestanden worden opgeslagen als MP4-video met de mogelijkheid om deze te converteren en afzonderlijke frames op te slaan als JPEG’s van 8 MP. Het vastleggen van RAW-beelden is niet beschikbaar en audio-opname is beperkt tot de 4K Burst S/S-modus.

4K-multi

Selecteer 4K-multi op de Drive Mode-draaiknop

 

burst-mode

Kies een van de drie burstmodi

 

4K Burst wordt gebruikt voor het vastleggen van een actiereeks die enkele seconden kan duren. Beelden worden vastgelegd van het moment dat de sluiterknop wordt ingedrukt en vastgehouden totdat de knop wordt losgelaten. Maximale continue opnameduur = 29 min 59 sec.

4K Burst S/S wordt gebruikt voor het vastleggen van een actiereeks die langer dan slechts enkele seconden duurt, zoals een kind/huisdier dat iets grappigs of een trucje doet of een vogel die opvliegt en op het water landt. De eerste keer dat de sluiterknop wordt ingedrukt, start de opname met 30 fps. Een tweede druk op de knop stopt de opnamereeks. Maximale continue opnameduur = 29 min 59 sec.

4K Pre-Burst wordt gebruikt als je iets wilt vastleggen dat in een fractie van een seconde gebeurt maar waarvan je niet zeker bent wanneer dat gebeurt, bijv. het knappen van een zeepbel of een springende dolfijn. Richt je camera op het punt waar je vermoed dat de actie zal plaatsvinden en druk op de sluiterknop zodra het zover is. Maak je geen zorgen als je denkt dat je net niet het goede moment hebt vastgelegd, want dat heeft de camera voor je gedaan. Een burst van één seconde voordat je de knop indrukte en één seconde erna worden vastgelegd als een reeks van 60 foto’s die je kunt afspelen. Zo selecteer je eenvoudigweg exact het frame van je keuze.

4K Burst en 4K Pre-burst zijn tevens voorzien van een intuïtieve smart-functie waarmee elke reeks, tijdens het afspelen, gemakkelijk kan worden geopend en frame voor frame kan worden gestuurd. Met drie eenvoudige stappen vind je snel dat ene speciale frame en kun je het opslaan als JPEG van 8 MP.

4K-photo-play-icon

1. Klik op het afspeelpictogram voor 4K Photo

 

touch-small-play-window

2. Tik op het kleine afspeelvenster linksonder

 

select-frame

3. en beweeg naar links/rechts om het gewenste frame te selecteren

 

chosen-image

Selecteer ‘Ja’ om het gekozen beeld op te slaan.

8mp-jpg

De foto wordt opgeslagen als JPEG van 8 mega-pixel

 

Andere redenen om opnames te maken met de 4K Burst-fotomodus:

 • • Geïntegreerde EXIF-gegevens – Elke JPEG-afbeelding die uit het 4K-burstbestand wordt geknipt, voldoet aan EXIF, net als een normale foto.
 • • Selecteerbare beeldverhouding – Je kunt een beeldverhouding van 4:3, 3:2, 16:9 of 1:1 kiezen met een 8 MP-equivalente resolutie.
 • • Eenvoudig in te stellen – voor het maken van foto’s worden automatisch de optimale parameters ingesteld – Kwaliteit: JPEG fijn, Lichtsterkte: 0-255, AF Continu: AAN
 • • Selecteerbare P/A/S/M-modus – Handmatige belichtingsregeling, waaronder de sluitertijd, kan worden ingesteld op dezelfde manier als bij het maken van foto’s.
 • • Stille sluiter – Ideaal voor het vastleggen van baby’s, dieren of insecten omdat het sluitergeluid kan worden uitgeschakeld.
 • • Snelle burstopnames met continue AF – Momentopnames die eerder niet konden worden vastgelegd, kunnen nu worden gemaakt met AFC met 30 fps.

Zo zit het dus. Probeer 4K-Photo zelf eens en kijk eens of je een speciaal moment kunt vastleggen.

Timelapse-functie

Het gebruik van timelapse kan je fotografie een nieuwe dimensie geven omdat je subtiele bewegingen/veranderingen in onderwerpen vastlegt die anders onopgemerkt zouden blijven.

Hier volgt een tip voor het instellen van je LUMIX-camera voor timelapse-fotografie:

time-lapse-shot

 1. Stel het interval tussen de opnamen in, op basis van hoe vaak het onderwerp verandert/beweegt. Hoe kleiner de beweging, hoe langer het interval moet zijn.
 2. Stel het totale aantal beelden in dat u wilt vastleggen – dit bepaalt hoe lang de opname zal duren. Zorg dat je een geheugenkaart met voldoende opslagcapaciteit gebruikt.
 3. Afhankelijk van de instellingen die je bij 1. en 2. hebt gekozen, worden hier de eindtijd en datum van de opnamereeks weergegeven.

Gebruik bij het instellen van afbeelding 2 afleidingen van 25. Hierdoor kun je gemakkelijker berekenen wat de afspeelduur van de voltooide beeldenreeks is zodra alle beelden zijn omgezet naar een video – d.w.z. elke seconde aan video bestaat uit 25 foto’s.

Het hierboven weergegeven voorbeeld levert een opnametijd van bijna 42 minuten (250 x 10 seconden ÷ 60) en een afspeelduur van 10 seconden (250 ÷ 25) op.

Hier volgen enkele ideeën voor onderwerpen die er prachtig uit kunnen zien in een timelapse-opname:

 • • Wolkenformaties
 • • Ondergaande zon
 • • Bloemknop die uitkomt
 • • Het getij op het strand
 • • Druk treinstation/vliegveld

Betere selfies maken met ‘Handsfree’

Natuurlijk zijn selfies dè fototrend van de afgelopen jaren, maar dat betekent niet dat de foto’s van goede kwaliteit zijn. Maar hoe maak je dan wel een fatsoenlijke selfie? Nou, leg die selfiesticks en smartphones maar weg en pak een GF7.

Met de drie geweldige handsfree selfiefuncties op de GF7 kun jij (en wie er ook maar met je op de foto wil) je nu concentreren op een goede compositie en het vangen van die grappige momenten.

1. Gezichtssluiter – draai het scherm 180 graden om zodat je de monitor duidelijk kunt zien en de lens naar je toe is gericht. Zet de camera op een stevige en vlakke ondergrond en stel je opname samen. Houd je hand gedurende ongeveer een seconde voor je gezicht en de foto wordt genomen.

Selfie

2. Buddy-sluiter – stel alles in zoals hierboven maar selecteer nu de ‘Buddy-sluiter’. Neem een leuke pose in met twee of meer gezichten in het frame. Breng de hoofden naar elkaar toe en de foto wordt gemaakt.

Budies

3. Jump Snap – leuk voor wie avontuurlijk is ingesteld; hiervoor is een smartphone nodig. Schakel de Wi-Fi op de camera in en koppel de smartphone aan de camera. Start de Panasonic Image App en selecteer ‘Jump Snap’. Stel de camera in voor een selfie zoals hierboven en steek de telefoon in je zak. Stel jezelf op in het frame en SPRING! Veel plezier met deze selfies in nieuwe stijl!

Jump

Betere portretfoto’s maken

Op het gebied van portretfotografie kun je uit honderden stijlen kiezen. Een goed uitgangspunt is het gebruik van de ‘Portretmodus’ (beschikbaar op alle LUMIX G-modellen), zoals duidelijk gedemonstreerd in onderstaande afbeelding.

1. Portrait 1 72

De traditionele portretfoto heeft een onscherpe achtergrond en ‘Portret’ maakt automatisch gebruik van een wijd diafragma om dit te bereiken.

Met de volgende tips kun je de mate van onscherpte maximaliseren:

 • • Ga dichterbij staan en verklein de afstand tussen de camera en het onderwerp.
 • • Vergroot de afstand tussen het onderwerp en de achtergrond.
 • • Maak bij close-ups gebruik van een groothoeklens zoals de LUMIX H-H014A.
 • • Sta je verder van je onderwerp af, gebruik dan een telelens met een grotere brandpuntsafstand zoals de LUMIX H-FS45150.

Als je de ‘Portretmodus’ niet gebruikt, moet je de camera instellen op de grootst mogelijke diafragmaopening die beschikbaar is voor de gebruikte lens. Hoe groter de diafragmaopening, hoe vlakker de scherptediepte wordt – de ultrasnelle H-NS043E LEICA DG NOCTICRON 42,5mm / F1.2-lens is hiervoor zeer geschikt.

Een andere tip is het oog van je onderwerp te selecteren als scherpstelpunt – gebruik de autofocusmodus ‘Pinpoint’ om de exacte positie te bepalen.

Met een scherp weergegeven onderwerp en mooi vervaagde achtergrond heb je de basisprincipes voor het maken van mooie portretten te pakken.

Zelfontspanner

Een ‘selfie’ maken met de camera in je telefoon is leuk en grappig, maar als je op een mooie plek echt een goede foto van jezelf wilt of samen met vrienden, gaat er niets boven een camera, een groothoeklens en de zelfontspanner.

self0-time

De meeste camera’s hebben minstens twee opties – 2 seconden en 10 seconden.

 • • Gebruik de optie 10 seconden voor foto’s op locatie waar je zelf op wilt staan.
 • • Stel de camera in op een statief of op een stevige structuur zoals een muur of tafel.
 • • Kader je opname in met het voorwerp of landschap dat je in de foto wilt hebben en laat wat ruimte om op je plaats te gaan staan (dit is gemakkelijker als je naast een vriend of partner kunt gaan staan).
 • • Druk de sluiterknop half in om automatisch scherp te stellen op het onderwerp en stel de camera in op Manual Focus (Handmatige scherpstelling).
 • • Druk tenslotte de sluiterknop helemaal in om de timer te activeren en neem snel je plaats in de scène in.

De 2-secondenmodus is ideaal voor opnames met lange belichtingstijden wanneer je geen afstandsbedieningskabel voor de sluiter hebt. Door de timerfunctie te gebruiken om de sluiteractie te vertragen, voorkom je camerabeweging die anders de opname zou kunnen bederven.

Macro-opnamen

Het maken van macro-opnamen (extreem dichtbij) kan heel erg leuk en informatief zijn en het biedt een geheel nieuwe manier om voorwerpen te observeren vanuit het perspectief van een mier.

Hier volgen enkele tips om macrofotografie optimaal te benutten:

 • • Begin met het oefenen van je techniek en doe dat binnenshuis met levenloze objecten zoals een horloge, veer, bloem of zelfs levensmiddelen (kruiden en specerijen bijvoorbeeld). Hierdoor krijg je meer controle over de belichting en de camerapositie.
 • • De LUMIX H-HS030E is ideaal voor het fotograferen van levenloze objecten en heeft een kortste scherpstelafstand van slechts 105 mm.
 • • Gebruik een statief en een timer of afstandsbediening voor de sluiter omdat het anders moeilijk wordt een scherpstelpunt nauwkeurig te selecteren en vast te houden vanwege de gewoonlijk ondiepe scherptediepte die ontstaat bij het werken in close up.
 • • Bij het maken van buitenopnames kies je het beste een rustige, windstille dag omdat elke mogelijke beweging van je onderwerp in een briesje de opname kan bederven.
 • • Let goed op dat je geen schaduw op het onderwerp creëert. Gebruik een reflector om een object in de schaduw te verlichten, gebruik hier niet de ingebouwde flitser.
 • • Het vastleggen van vliegende insecten kan lastig zijn omdat ze niet lang op dezelfde plaats blijven.
 • • Bevestig de camera op een statief en kader een onderwerp in waarop het insect kan landen. Doe een stap achteruit en wacht. Dankzij een afstandsbediening voor de sluiter of afstandsbediening met Wi-Fi kun je op veilige afstand blijven.
 • • Libelles kunnen soms langere tijd blijven zitten maar vliegen meestal weg als je te dichtbij komt. Gebruik voor dergelijke insecten een macrolens met een grotere brandpuntsafstand zoals de Leica H-ES045, waarmee je macro-opnamen kunt maken vanaf een grotere afstand.