LUMIX CLOSE-UP 

LUMIX G Ambassadeurs – Je kent de foto’s en misschien heb je al wat tips & tricks van onze LUMIX ambassadeurs gebruikt voor je fotografie. Nu gaan we inzoomen op de mensen achter de camera. Hoe voelt het om van je hobby je werk te maken? Hoe ziet een werkdag er uit in het leven van een professioneel fotograaf en hoe gaat hij te werk? In de serie ‘LUMIX Close-up’ kom je dit allemaal te weten!

 

JÖRG NICHT


Processed with VSCO with b5 preset

Jörg Nicht is een gepassioneerd fotograaf die al vanaf zijn 12e bezig is met fotografie.

Zijn eerste camera kocht hij toen hij 16 werd en toen begon hij ook met het experimenteren met beeldbewerking en begon hij de verschillende materialen en benodigdheden te bestuderen. Sindsdien is Jörg bezig met allerlei verschillende soorten fotografie.

Sinds 2003 houdt hij zich ook bezig met digitale beeldformaten. Instagram bood Jörg een mooi platform om zijn smartphone fotografie te laten zien aan de wereld. Op zijn Instagram account @jn, die hij in 2010 opzette, toont hij veelal het stedelijke leven vanuit ongebruikelijke perspectieven.

De LUMIX GH4 was de eerste camera die hij gebruikte voor Instagram en momenteel werkt Jörg met de LUMIX GH5, GX80 en GX8.

 

LUMIX ProfifotografenLUMIX ProfifotografenLUMIX ProfifotografenJörg Nicht Twitter

_____________________________________

“Om in steden en stedelijke gebieden te fotograferen, heb ik een kleine camera nodig waarmee ik grotendeels onopvallend kan werken. Met het vele reizen vind ik het erg fijn dat de camera zo licht en compact is maar toch de flexibiliteit heeft door de verschillende lenzen.”

_____________________________________

 

INTERVIEW MET JÖRG


Voor de mensen die jou nog niet kennen; kun je je even voorstellen?
Op mijn 12e ben ik begonnen met fotograferen en toen ik 16 was heb ik mijn eerste spiegelreflexcamera gekocht en begon ik zelf foto’s te ontwikkelen in een doka. Na mijn sociaal-wetenschappelijke studies heb ik bij verschillende universiteiten gewerkt en nu ben ik fotograaf.

Hoe ben je in de fotografie terecht gekomen en wanneer merkte je dat het meer was dan een tijdverdrijf?
Ik ben als kind al begonnen met het nemen van foto’s. Zelfs als kleine jongen keek ik al gepassioneerd naar foto’s in tijdschriften en magazines. Met name de tijdschriften waar veel foto’s van klassieke straatfotografie in stonden. Ik was gefascineerd door de manier waarop deze foto’s verhalen vertellen van het dagelijkse leven. Dat wilde ik ook graag maken. In die zin is fotografie voor mij altijd al meer geweest dan tijdverdrijf.

Bij welke spannende projecten heb je onze LUMIX camera’s al gebruikt?
Voor LUMIX heb ik in 2016 een serie in Breslau gefotografeerd om de 12mm Leica lens te introduceren. Met zowel de GX8 en de nieuwe GX80 heb ik daar gebruikt. Het was een spannend project omdat ik niet gewend was aan de lens en er geen tijd was om de lens te leren kennen, maar de lens heeft me al snel overtuigd.

Welke LUMIX gebruik je op dit moment?
Op dit moment gebruik ik de GX8, GX80 en de GH5.

Wat zijn je favoriete lenzen?
Ik werk voornamelijk met de 12mm lens en de 15mm lens. De groothoeklens is fantastisch dankzij de scherpte en met de 25mm kan ik mijn straatportretten maken.

Waar ter wereld heb je inmiddels al foto’s gemaakt? 
Ik heb projecten gedaan voor verschillende automerken, zoals in de herfst van 2016 waar ik foto’s heb gemaakt voor de BMWi3 met LUMIX camera’s. De meeste van mijn projecten zijn in Europa, maar ik heb bijna overal ter wereld wel foto’s gemaakt; Zuid-Afrika, Australië, Canada en Amerika. Wat ook een hoogtepunt was, was de trip met Panasonic naar Japan.

Heb je nog tips voor beginnende fotografen? Wat zijn dingen die jij had willen weten toen je begon?
Met behulp van een camera kun je de wereld steeds opnieuw ontdekken. Het is belangrijk dat je leert om je eigen visie te ontwikkelen. Iedereen heeft een andere kijk op de wereld en een goede fotograaf is iemand die altijd met interesse en nieuwsgierigheid naar de wereld kijkt en daarbij plezier houdt in fotografie.

Heb je altijd een camera bij je? Of alleen bij fotoshoots?
Ik heb in ieder geval altijd de zeer compacte LUMIX GX80 bij me, want je weet nooit welke interessante dingen je onderweg tegenkomt. Ik raad iedereen aan om altijd een compacte camera mee te nemen, waar je ook naartoe gaat.
Heb je een specifieke focus in je werk? Hoe zou je jouw stijl beschrijven?
Ik zou mijn stijl beschrijven als een mix tussen straatfotografie, urban stijl en urban landschappen. Daar bedoel ik mee is dat mijn fotografie zich heeft ontwikkeld in vergelijking met straatfotografie zoals van Robert Capa of Henri Cartier-Bresson. Ik ben geïnteresseerd in wat mensen doen op straat of in andere publieke locaties. Daarbij val ik ook vaak terug op de architectuur. Esthetisch gezien zijn bepaalde lichtomstandigheden erg belangrijk voor mij, de ochtend- en avondzon zijn vaak de lichtbron in mijn foto’s. Vaak in combinatie met lange schaduwen en silhouetten.

Welke functies gebruik je vaak? 
Ik gebruik nu 3 jaar verschillende LUMIX camera’s en ik ben inmiddels bekend met de vele mogelijkheden van de camera’s, zelfs die functies die ik waarschijnlijk niet vaak ga gebruiken. Echt onderscheidend is de 4K mogelijkheid van de LUMIX camera’s.

Meestal gebruik ik de manual modes waarbij ik, wanneer er tijd voor is, de ISO en kleurtemperatuur handmatig instel. Bij de GX8 vind ik de kantelbare viewfinder ideaal zodat ik voor een laag perspectief kan kiezen en, in het geval van een portret, de persoon niet direct aan hoeft te kijken.

Een belangrijke functie is ook de mogelijkheid om via WLAN de camera te kunnen verbinden met je smartphone. Op deze manier kan ik de camera van afstand bedienen met mijn smartphone en ook gemakkelijk foto’s naar mijn smartphone overzetten.

 

Hoe vind of zoek je de locaties waar je foto’s en/of video’s maakt?
Bij projecten die ik zelf in kan vullen, ben ik voornamelijk op zoek naar het leven op straat. Dan ga ik op zoek naar plekken waar er interessante dingen gebeuren die ik graag vast wil leggen. Daarom was ik erg geinteresseerd in Dubai, omdat er veel markten in de oudere wijken zitten. Dan loop ik graag rond en observeer. En als ik iets zie, dan fotografeer ik het. Soms laat ik me inspireren door fotoreportages en bezoek ik soortgelijke plekken waarvan ik denk dat er een verhaal in zit.

Wat maakt een goede fotograaf?
Een goede fotograaf is nieuwsgierig in iedere situatie en neemt foto’s op het juiste moment. Daarbij weet een goede fotograaf ook goed wanneer er juist niet gefotografeerd moet worden. Hij of zij kan goed situaties inschatten, ziet relaties en contacten tussen mensen en kan een beslissing maken: wat is het juiste moment? Wanneer is het het waard om een foto te nemen? Maar een goede fotograaf heeft ook erg veel geduld nodig, hij of zij moet kunnen wachten op het juiste licht, het perfecte moment en op dat ogenblik ook de knop indrukken. Om het samen te vatten: een goede fotograaf kan een situatie goed inschatten en de essentie van een moment in een foto vastleggen.

Wat, wie of waar zou je graag nog willen fotograferen?
In principe is iedereen die een verhaal heeft interessant. En achter iedere hoek kan een leuke situatie verstopt zitten: de mobiele hotdogstand op een druk plein of de toiletjuffrouw die ook pannenlappen verkoopt. Een spannende locatie zou ook Noord-Korea kunenn zijn, al hebben weinig fotografen de kans om echt vrij te kunnen reizen in dat land. Het lijkt mij erg interessant om erachter te komen hoe mensen omgaan met de afzondering, welke dromen ze hebben en welke wensen.

Hoe ziet een werkdag eruit wanneer je met je LUMIX op pad bent?
De LUMIX camera gebruik ik altijd wanneer ik een lichte en compacte camera nodig heb omdat ik niet teveel baggage mee kan nemen maar wel verschillende brandpuntsafstanden wil gebruiken. Mijn werk draait voornamelijk om straatfotografie dus de technische voorbereiding is hetzelfde als met iedere andere camera: een volledig opgeladen batterij in de camera, de SD kaarten voorbereiden en de camera en lenzen testen. Ook is het noodzakelijk om de instellingen van de camera te testen, of er bijvoorbeeld een bepaald focuspunt ingesteld staat of dat de optische beeldstabilisatie uit staat. Bij projecten voor opdrachtgevers moet de camera op een bepaalde manier ingesteld staan die optimaal is voor de opdracht. En natuurlijk moeten de verschillende camerafuncties daar ook op aansluiten, zelfs de functies die ik niet altijd hoef te gebruiken.

Wanneer ik op reis ben, zet ik vaak al foto’s van de camera op mijn smartphone. Maar het komt ook geregeld voor dat ik dit pas een aantal dagen later doen.

Wie was de spannendste persoon die je voor de lens hebt gehad?
De spannendste persoon was zonder twijfel Shimon Peres. Alleen had ik hem helaas niet alleen voor de lens.

Wie zou je nog graag een keer voor de lens hebben?
Ik heb niet perse een persoon die ik graag voor de lens zou willen hebben. Dat kan iedereen zijn die een goed verhaal heeft, van de bakker om de hoek tot de muziekster Iggy Pop. Als ik daarover nadenk; Iggy Pop zou wel fantastisch zijn. Je kunt zijn heftige leven van zijn gezicht aflezen.

 

JÖRGS GALERIJ


Panasonic_Lumix_G_Experience_Interview_Fotokurs_Joer_Nicht_01_305x305

Panasonic_Lumix_G_Experience_Interview_Fotokurs_Joer_Nicht_03_305x305

Panasonic_Lumix_G_Experience_Interview_Fotokurs_Joer_Nicht_02_305x305

Panasonic_Lumix_G_Experience_Interview_Fotokurs_Joer_Nicht_04_305x305

Panasonic_Lumix_G_Experience_Interview_Fotokurs_Joer_Nicht_05_305x305

Panasonic_Lumix_G_Experience_Interview_Fotokurs_Joer_Nicht_06_305x305

Panasonic_Lumix_G_Experience_Interview_Fotokurs_Joer_Nicht_07_305x305

Panasonic_Lumix_G_Experience_Interview_Fotokurs_Joer_Nicht_08_305x305

Panasonic_Lumix_G_Experience_Interview_Fotokurs_Joer_Nicht_09_305x305

 

HANDIGE LINKSLUMIX GH5 : 6K Photo & 4K Video – Het beste van twee werelden 
Met de LUMIX GH5 is er eindelijk een systeemcamera die het beste van beide werelden combineert.

pfeil Ervaar meer

Exklusive Vorstellung der neuen LUMIX GH5
Kies de perfecte lens
Welke lens past bij jouw fotografie stijl? Deze lens selector helpt je om de perfecte lens te vinden.

pfeil Lens selector

Exklusive Vorstellung der neuen LUMIX GH5
Zoek een LUMIX verkooppunt bij jou in de buurt
Heb jij vragen over de nieuwe LUMIX GH5 of over de 4K / 6K Photo functie? Onze verkooppunten helpen je graag verder.

pfeil Zoek LUMIX dealer