Panasonic_LUMIXG_DSLRvsDSLM_1200x600_20150708

 

Welke camera koop ik na een compact camera?

Een spiegelreflexcamera of een systeemcamera? Wij leggen de verschillen uit.

Ben je toe aan iets anders? Meer mogelijkheden en opties om je fotografie te verbeteren dan de digitale compactcamera? Dan is het tijd voor een camera met verwisselbare lenzen en beelden van topkwaliteit. Voor velen is dit synoniem met een ‘Digitale Single-Lens Reflexcamera’ oftewel: DSLR. Maar een Digital Single Lens Mirrorless oftwel: DSLM, de nieuwe generatie digitale spiegelloze camera’s is misschien wel meer geschikt. We leggen een aantal verschillen uit die je kunnen helpen bij het maken van de keuze.

 


 

Compacter en lichter zonder een spiegel

De naam zegt het eigenlijk al: digitale single-lens reflexcamera’s (DSLR-camera’s) bevatten een mechanische spiegel. Deze neemt ruimte in binnen de camera en tevens brengt dit gewicht met zich mee. Een DLSM is spiegelloos en daardoor is hij compacter en lichter. Daarnaast zijn de lenzen ook compacter en lichter zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit of helderheid. Een DSLR camera (body plus lens) kan dus al snel een paar honderd gram meer wegen dan een DSLM-camera.

In een snelle test in de winkel lijkt dat verschil misschien niet zo groot. Maar als je de camera mee op reis neemt, of fotografeert buitenshuis, dan zul je dankbaar zijn voor elke gram die je bespaart.

Panasonic_LUMIXG_DSLRvsDSLM_mirrorless_478x250_20150708

Panasonic_LUMIXG_DSLRvsDSLM_Picture_Quality_478x250_20150708

De beste beeldkwaliteit met DSLR en DSLM

DSLR is synoniem geworden voor beelden van topkwaliteit. Dat is begrijpelijk, omdat deze vorm van fotografie 100 jaar de tijd heeft gehad om zich te ontwikkelen. Tegenwoordig gaan vergelijkbare DSLR- en DSLM-modellen nek aan nek in de prestatierace. Spiegelloze camera’s bieden dezelfde, en in veel gevallen zelfs een betere, beeldkwaliteit. Het voornaamste verschil tussen de twee systemen is de spiegelkast die geen invloed heeft op de kwaliteit van de beelden.

Ons advies: laat je niet verblinden door sensorafmetingen of hoge megapixel-waarden.

Meer pixels betekent niet direct een betere beeldkwaliteit. Veel belangrijker is het ontwerp van het systeem en de manier waarop de gehele beeldverwerking is opgezet. Dit is in een LUMIX G systeem perfect op elkaar afgestemd waardoor de camera briljante kleuren en details kan vastleggen, zelfs onder slechte licht omstandigheden.

Autofocus: handig en nauwkeurig

Een autofocussysteem (een systeem voor automatische scherpstelling) moet nauwkeurig en snel zijn zodat fotograferen gemakkelijk wordt. DSLR-camera’s (met spiegel) en DSLM-camera’s (zonder spiegel) gebruiken hier fundamenteel verschillende technologieën voor. De spiegel zelf voorkomt dat de DSLR veel opties kan bieden die in een spiegelloze DSLM beschikbaar zijn. Met een LUMIX G is het mogelijk om het touchscreen te gebruiken en gewoon op een beelddetail klikken waarvan je wilt dat de camera scherp blijft stellen. En dat kan echt elk punt in het beeld zijn. Met een DSLR heb je deze vrijheid niet: dan ben je beperkt tot de specifieke autofocuspunten.

Een ander groot voordeel van een LUMIX G is de stille sluiter. Speciaal voor die situaties waarbij je een speld kunt horen vallen. De karakteristieke ‘klik’ van een DSLR kan daarentegen niet worden uitgeschakeld, omdat deze mechanisch is ingebouwd.

Panasonic_LUMIXG_DSLRvsDSLM_Autofokus_478x250_20150708

Panasonic_LUMIXG_DSLRvsDSLM_Live-View_478x250_20150708100% viewfinder. Hier met een selectief kleureneffect.

De zoeker: Ik kijk met mijn oog…

Een van de grootste verschillen tussen een DSLR en een DSLM is de viewfinder. De elektronische zoeker in een LUMIX G geeft in realtime weer – we noemen dit ‘live view’ – 100 % van waarnaar de lens kijkt. In een DSLR ontbreekt een klein percentage, wat betekent dat u soms pas merkt of de voeten ook op de foto staan nadat u de foto hebt genomen.

En er is nog een verschil: het zoekerbeeld in een LUMIX G laat zien hoe de foto er uitziet met de geselecteerde visuele effecten of belichtingsinstellingen voordat de foto is genomen. In de stand voor handmatig scherpstellen kun je zelfs een deel van het beeld in de elektronische zoeker vergroten en precies op het gewenste detail scherpstellen. En in tegenstelling tot bij een DSLR kun je de zoeker in een systeemcamera voor foto’s en video’s gebruiken.

Films: kwaliteit als in de film en heel gemakkelijk

Stel dat u een bewegend onderwerp wilt filmen. Stelt u zich nu eens voor dat u de scherpte voortdurend handmatig moet instellen met een DSLR. Het maken van perfecte video’s van bewegende onderwerpen is daarentegen kinderspel met een LUMIX G-camera. Tik gewoon op de videoknop en ga aan de slag. De intelligente automatische modus (iA) herkent de situatie en selecteert de juiste beeldmodus. Gezichten zijn direct herkenbaar en hierop wordt automatisch scherpgesteld.

En de beeldkwaliteit is net als in de bioscoop. LUMIX G-modellen nemen op in Full HD (50p) of zelfs met de 4K ultra HD-resolutie.

Panasonic_LUMIXG_DSLRvsDSLM_Film_478x250_20150708

Verwisselbare lenzen: blijf flexibel

Lenzen zijn te vinden voor vrijwel iedere fotosituatie en in met elk budget. Maar vrijwel elke camerafabrikant heeft zijn eigen systeem voor het met elkaar verbinden van camerabody’s en lenzen. Maar niet allemaal. Bij het ontwikkelen van de eerste DSLM-camera’s hebben Olympus en Panasonic de eerste ‘micro FourThirds’ (MFT)-standaard ontwikkeld, die andere fabrikanten ook mogen gebruiken. Dat is een groot voordeel voor de fotograaf, omdat met een LUMIX G-camera niet alleen LUMIX G-lenzen gebruikt kunnen worden, maar ook MFT-lenzen van Olympus en andere fabrikanten van kwaliteitslenzen.

MTF-lenzen zijn gewoonlijk compacter en lichter dan conventionele lenzen met een vergelijkbaar scherpstelbereik. En zelfs als je dan toch nog niet-MFT-lenzen wilt gebruiken, is dat mogelijk met een adapter.

Jouw stijl, jouw camera!

Het goede nieuws is dat je met de LUMIX DSLM-technologie klaar bent voor de toekomst. En het nog betere nieuws is, dat je enorm veel keus hebt. LUMIX G-modellen zijn geschikt voor alle verschillende aspecten van de fotografie. De creatieve professional die ook 4K-video wil, krijgt waar voor zijn geld, evenals de trendsetter die een bepaalde stijlvolle camera wil hebben. Hier vind je de systeemcamera die bij jou past.